Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De vill kunna se sina barn i ögonen och säga att de försökt göra någonting. Hör klimataktivisterna Filippa Paperin Torpvret och Claudia Kvarnborg i videon. Foto: Malin Benett Klarin/SVT/privat

Fem år med skolstrejker: ”Lägger all min vakna tid på aktivism”

Publicerad

Det har gått över fem år sedan Greta Thunberg skolstrejkade för klimatet för första gången. Men politikerna tar fortfarande inte frågan på allvar, menar klimataktivisterna Filippa Paperin Torpvret och Claudia Kvarnborg. Under fredagen hålls en demonstration i Stockholm för att ännu en gång protestera mot klimatproblemen.

Nu i höst är det fem år sedan Greta Thunberg satte sig utanför riksdagshuset – för att sätta klimatfrågan på den politiska agendan inför riksdagsvalet 2018. Med det föddes skolstrejkrörelsen Fridays for future.  

Filippa Paperin Torpvret och Claudia Kvarnborg har varit med i rörelsen i två år. De känner ilska och hopplöshet över att klimatfrågan inte tas på större allvar.

– I riksdagshuset ser det mörkt ut, rörelsen är vårt lilla hopp, säger Claudia Kvarnborg.

Filippa Paperin Torpvret har precis började studera till biolog men att sätta sig i skolbänken, när läget med klimatet är så akut, var inte ett lätt val för henne.

– Jag vet att det är viktigt med utbildning, men det är bråttom och jag blir inte klar förrän om fem år, säger Filippa Paperin Torpvret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.