Greta Thunberg ska sittstrejka framför Sveriges riksdag varje dag fram till valet. Foto: SVT

Greta, 15, sittstrejkar för klimatet: ”Vår tids ödesfråga”

Uppdaterad
Publicerad

Den 20:e augusti inledde 15-åriga Greta Thunberg från Kungsholmen i Stockholm sin alldeles egna strejk. Fram till valet kommer hon att skippa skolan för att sitta framför Sveriges riksdag och protestera mot att klimatfrågan inte prioriteras högre.

Greta Thunberg är 15 år gammal och har intresserat sig för klimatfrågor sedan första klass. Inför valet den 9 september bestämde hon sig för att strejka i protest mot att frågan inte prioriteras högre bland politiker.

– Klimatfrågan är vår tids ödesfråga, det vi gör nu kan inte framtida generationer ändra på. Vi når snart en tipping point som vi inte kan gå tillbaka från, säger Greta Thunberg.

Istället för att bege sig till skolan på måndagsmorgonen åkte Greta till Riksdagshuset på Riddarholmen i Stockholm. Med sig hade hon en strejkskylt och en bunt lappar med ett budskap.

Vi barn gör ju oftast inte som ni säger åt oss att göra. Vi gör som ni gör. Och eftersom ni vuxna skiter i min framtid så gör jag det med”.

Efter att ha suttit själv första strejkdagen fick Greta sällskap under dag två.

Har med sig böcker för att kunna studera

Men strejken innebär att Greta missar de tre första veckorna på skolan.

Det finns ju skolplikt, vad tänker du om det?

– Jag tänker att det är under tre veckor jag sitter här, då missar man inte så mycket. Och jag har med mig böcker i väskan som jag sitter och läser, säger Greta Thunberg.

Finns det något som skulle kunna få dig att avbryta strejken?

– Om jag blir sjuk eller nånting händer är det klart att man överväger det, men jag tror inte det, säger Greta.

När SVT pratar med Gretas pappa utanför riksdagshuset avböjer han att medverka och menar att fokus bör ligga på klimatfrågan istället för frågan om skolplikt. Han säger dock att det självklart är viktigt att dottern går i skolan men att han inte kan tvinga henne till något.

Har fått sällskap av fler strejkare

Efter att ha blivit uppmärksammad i flera olika nyhetsmedier och i sociala medier har Gretas aktion redan fått effekt, bara efter första dagen.

– Igår satt jag helt själv, i dag är det andra här också. Det är inga jag känner.

Hur känns det att människor som du inte känner kommer och vill stötta dig?

– Det är bra att det är många som vill engagera sig i klimatfrågan, säger Greta Thunberg.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.