Rånförsöket i Södertälje – läsarbild Foto: Läsarbild

Fem åtalas för guldrånet i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer åtalas i dag misstänkta för inblandning i guldrånet i Södertälje där en rånare sköts ihjäl av polisen.

En 21-årig man åtalas för grovt rån. Han är den enda av de misstänkta som fortfarande sitter häktad.

Två kvinnor och en man misstänks för medhjälp till rånet och en man åtalas för grovt vapenbrott.

Skottlossning vid Södertäljerån

Förutom mannen som sköts ihjäl deltog två andra personer i rånet.

– Men vi vet inte vem den tredje personen är, säger åklagare Marie-Louise Pettersson.

Minst ett vapen skarpladdat

Den 21-årige mannen var i början av utredningen endast misstänkt för medhjälp till rånet. Han misstänks nu för att vara en av de tre beväpnade rånarna som med hjälp av vapen tvingade butikspersonalen att öppna kassaskåp och lämna över värdesaker. Minst ett av rånarnas vapen var skarpladdat och funktionsdugligt enligt åklagaren.

De andra två männen, 19 och 23 år, som misstänks för medhjälp till rånet respektive grovt vapenbrott, var tidigare huvudmisstänkta.

De två kvinnorna, 21 och 22 år, är misstänkta för medhjälp. Fyra av de fem åtalade bor i samma område söder om Stockholm. Där bodde tidigare även den man som sköts ihjäl.

Avlossade ett skott

Rånarna krossade butikens glasmontrar med hjälp av kofötter och i tumultet avlossades ett skott.

”Gärningsmännen har visat synnerligen råhet genom bruk av skjutvapen som varit skarpladdat”, skriver Marie-Louise Pettersson i stämningsansökan.

Den 19-årige mannen åtalas för medhjälp eftersom han lånade ut sin bil, som användes vid rånet. Han ska också ha gett i uppdrag till de två kvinnorna, vilken den ena är hans syster, att köpa kofötterna som användes.

Den 23-årige mannen som först misstänktes för att ha deltagit i rånet åtalas endast för grovt vapenbrott. När han greps dagen efter rånet ska han ha förvarat en kulsprutepistol och två halvautomatiska pistoler i en lägenhet.

Polisen begick inget brott

Det var vid lunchtid fredagen 4 januari som guldaffären rånades.

Polisen var snabbt på plats och när rånarna skulle fly öppnades eld. Det var då som en av rånarna, en 26-årig man, sköts i huvudet och skadades så pass allvarligt att han avled på sjukhus några dagar senare.

Efteråt visade det sig att vapnet som 26-åringen riktat mot polisen var en attrapp. Poliserna som sköt utreddes av åklagare som kom fram till att inget brott begåtts från polisens sida.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossning vid Södertäljerån

Mer i ämnet