Vänster: falska Oxycontin tabletter. Höger: falska Xanax tabletter Foto: Polisen

Fentanyl säljs som lugnande medel på gatan

Uppdaterad
Publicerad

Köpare tror sig köpa det lugnande och ångestdämpade medlet bensodiazepiner, men får istället fentanyl. Nu går Polisen ut och varnar för det livsfarliga preparatet som sprids på gatan, i framförallt Stockholm.
– Vi kan inte vänta tills människor avlider, säger Stewe Alm vid nationella operativa avdelningens underrättelseenhet, NOA.

Bensodiazepiner är ett narkotikaklassat läkemedel. Tabletterna som Polisen beslagtagit liknar Xanax-stavar eller Oxycontin och sedan november förra året har tio falska tabletter beslagtagits.

Analyser har visat har att de innehåller två olika typer av fentanylsubstanser – cyklopentylfentanyl eller cyklopropylfentanyl.

De farligaste fentanylvarianterna

– Det är konstaterade fall där personer har köpt i tron att det är bensodiazepiner men istället har fått fentanyl. Anledningen till att vi vill gå ut och varna är för att det är en av de absolut farligaste fentanylvarianterna, säger Stewe Alm vid nationella operativa avdelningens underrättelseenhet.

Under andra halvåret 2017 orsakade preparatet över 60 dödsfall i Sverige. Att fentanyl nu sprids via gatuhandeln är anmärkningsvärt menar Stewe Alm på NOA.

– Det här är ett nytt fenomen. Att den här typen av preparat förekommer i gatuhandel är väldigt allvarligt. Det är illa nog att det sker över internet. Men många gånger så vet man vad man beställer på nätet. I gatuhandeln exponeras en helt annan grupp, säger han.

Flest beslag i Stockholm

Tabletterna som polisen varnar för finns i två varianter, en som ser ut som Xanax-stavar och en som ser ut som Oxycontin men är märkta med OP 08. Beslagen av tabletterna har varit koncentrerade till Stockholm.

– Vi kommer säkerligen tyvärr att konstatera fall där folk dör, säger Stewe Alm.

Fentanyler och varianter av drogen tillhör gruppen syntetiska opioider.

I Sverige säljs fentanyl som ett receptbelagt narkotiskt och smärtstillande läkemedel och rekommenderas främst till cancerpatienter i form av fentanylplåster.

Akrylfentanyl, som är narkotikaklassat sen augusti 2016, är strukturellt identitisk med fentanyl bortsett från att propanamidgruppen har ersatts med en propenamidgrupp.

Tidigare har flera andra varianter av fentanyl (acetylfentanyl, butyrfentanyl, acetylfentanyl, ocfentanyl) reglerats och narkotikaklassats.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fentanyldöden

Mer i ämnet