Följ med in och se utställningen i Nobelmuseet Foto: Alexander Färggren/SVT

Premiär för utställningen om festernas fest: Nobelmiddagen

Publicerad

Nu öppnar Nobelprismuseet på Stortorget i Gamla stan åter upp för besökare och fest står på schemat. Lagom till öppningen är det nämligen premiär för museets första stora utställning om Nobelfesten.

Besökarna kommer bland annat kunna titta på kläderna som förmedlat budskap och gjort avtryck, följa kockarnas kreativa process i skapandet av mat och dryck samt lyssna på pristagare som vunnit genom åren.

Arbetet börjar redan i januari

Inför Nobelmiddagen 2019 köptes en helskörd av potatis innan den var satt, bara för att kunna garantera att samtliga 1 300 rätter blir identiska.

– Vi är stolta att visa upp allt slit och arbete som ligger bakom denna fest. Kockarnas arbete börjar redan i januari så det är mycket omtanke och precision som ligger grund för middagen, säger Clara Åhlvik, utställningschef för Nobelmuseet.

Följ med in i Nobelmuseet och tjuvkika på utställningen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.