I år firas Nobelpristagare i den gyllene salen i stadshuset. Foto: Maja Suslin/TT.

Så blir Nobelfestligheterna under coronaåret

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer inga nyblivna Nobelpristagare till Stockholm i år och Nobelbanketten är inställd. Men en prisceremoni kommer att äga rum i Gyllene salen i Stockholms stadshus som sänds digitalt över hela världen.

Årets Nobelprisutdelning kommer att ske i Gyllene salen i Stockholms stadshus med en liten publik men utan pristagare. Medalj och diplom överlämnas samtidigt till pristagarna i respektive hemländer.    

– Vi har en nära dialog med hovet kring planeringen av Nobelveckan och vår förhoppning är att kungaparet ska närvara, säger Nobelstiftelsens kommunikationschef Annika Pontikis. 

Även utdelningen av Nobels fredspris som brukar delas ut i Oslo blir delvis digital från aulan på Oslos Universitet. Annika Pontikis säger att den digitala omställningen kan göra att de når ännu större publik.

– Möjligheten är faktiskt stor att man når fler med digitala sändningar. Det finns en stor potential att faktiskt nå ut brett, säger hon. 

Nobelbanketten blir en utställning 

Det enda som helt skjuts upp till nästa år är Nobelbanketten. Årets pristagare kommer istället att bjudas in till nästa års Nobellbankett.  

Men Nobel Prize Museum öppnar en utställning om Nobelbanketten den 5 december. 

– Den kommer att handla om Nobelfesten som fenomen och folklig tradition, säger Annika Pontikis. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.