Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filip använder droger på fest någon gång i månaden. I videon berättar han om hur det började – och hur partyknarkandet kan jämföras med flygskam. Foto: SVT

Kokain skickas runt på festerna – Filip: ”Helt öppet”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens våldsvåg i Stockholm kopplas tätt till kampen om drogmarknaden i länet. Vi har pratat med tre olika Stockholmsbor som, enligt polisen, finansierar gängen – genom sitt droganvändande.

– Faktiskt inte tänkt så mycket på den biten, säger en person vi kallar Erik.

Enligt CAN:s senaste rapport från 2022 är narkotikaanvändning vanligare i Stockholms stad än i övriga länet och riket – både bland kvinnor, män och ungdomar.

Erik om kokain: ”Man blir inte så skev”

Cannabis är den överlägset vanligaste drogen medan kokain kommer på god andra plats. Det vita pulvret anses mer fint enligt flera personer vi pratat med.

Narkotikan och gängen

– Man blir inte så skev, kan fungera som vanligt med vassare självförtroende. Dessutom kostar det ju mest skulle jag tro – därav fint, säger Erik.

Stefanie: ”Alla gör det”

SVT Nyheter Stockholm har pratat med flera personer som beskriver varför de använder droger. De talar om skärpta sinnen och att balansera upp alkoholen och lägger någon tusenlapp i månaden på kokain – eller ladd, som det kallas på gatan. För dem är droger mainstream.

– Man startar med middag eller några glas hemma, drar en lina innan man går ut på stan. Sedan ytterligare två linor på toaletten på krogen under kvällen. Det är oftast varken större mängd eller mer speciellt än så, säger en kvinna vi kallar Stefanie.

Vilken drog är vanligast?

– Det här är bara min egen uppfattning. På krogen: Ladd. På undergroundfester: MD och E. (MDMA och ecstasy, reds anm). På hemmafester: Röka (marijuana, reds anm). Och det finns ingen typisk brukare. Krogpersonal, studenter, småbarnsföräldrar, överklassen, arbetslösa – alla gör det, säger hon.

Finansierar gängen

På frågan om deras egen roll för att finansiera gängen som säljer droger, blir de undvikande.

– Det är förstås inget man vill vara en del av. Men pengarna jag lägger på flygresor, kläder och kött gör nog större skada för världen i stort, säger Stefanie.

– Jag tänker, arma land vad ska det bli av oss? Efterfrågan kommer bara öka tror jag, säger Erik.

Detta är kokain

  • Kokain framställs från kokabuskens blad.
  • Det förekommer oftast som ett vitt, kristalliskt pulver som sniffas och tas upp via kroppens slemhinnor.
  • Kokain påverkar hela centrala nervsystemet och ökar frisättningen av dopamin, en signalsubstans som aktiverar belöningssystemet i hjärnan.
  • Kokain gör också att kroppens kärl drar ihop. Det kan leda till allvarliga följder för nässlemhinnan och ökad risk för hjärtinfarkt och stroke.
  • Kokain är mycket beroendeframkallande.

Källa: Drugsmart

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotikan och gängen

Mer i ämnet