Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är med pengarna man lockar barnen” – se Anna Rise berätta hur festknarkandet göder gängkriminaliteten. Foto: TT

Polisen om droganvändarna: ”De finansierar gängen”

Publicerad

Anna Rise leder polisens underrättelsetjänst i region Stockholm. Hon har sett drogmarknaden växa och våldet öka i takt med att allt fler gängkriminella vill dela på kakan. Samtidigt använder allt fler stockholmare narkotika.

– De som använder droger möjliggör gängens överlevnad, säger hon.

Narkotikaförsäljning och bedrägerier är de överlägset största inkomstkällorna för gängen. Våldsupptrappningen i Stockholmsområdet tros till stor del bero på just strid om narkotikamiljön och konflikter kopplade till makt och status, säger Anna Rise.

Festknarkaren: ”Inte tänkt på det så mycket”

Vi pratar med flera personer som sett Stockholms krogscen från insidan och som vant och länge använt droger i festsammahang. Att de finansierar gängen är inget de reflekterar särskilt mycket över.

Narkotikan och gängen

– Har ju bidragit genom att köpa droger från ”gatan” några gånger. Men jag tror knappast gemene man som jagar sin fix bryr sig ett skit om den aspekten, säger Erik som vill vara anonym.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotikan och gängen

Mer i ämnet