Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT/Emma-Sofia Olsson/SvD/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Missnöje i Stockholm med regeringens budget

Uppdaterad
Publicerad
Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) är inte alls nöjd med regeringens budget som presenterades på onsdagen. Hon säger att satsningarna på rättsväsendet inte alls räcker till och kommer att drabba stockholmarna. Och finansregionrådet Irene Svenonius säger att det skapar ökad press på hela länet.

Stockholms stads högsta politiker är inte imponerad av finansminister Magdalena Anderssons (S) budget som presenterades under onsdagen.

– Det vi ser är otillräckliga satsningar på polis och rättsväsende i ett läge där vi lägger allt större kommunala medel på ordningsvakter för att kompensera bristande trygghet och säkerhet, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Miljarder från Stockholm

Anna König Jerlmyr säger också att det kommunala utjämningssystemet slår hårt mot Stockholm.

– Fem miljarder betalas ut av våra gemensamma skattemedel till andra delar av Sverige. Det är en tiondel av vår budget. De här pengarna hade behövts i ett läge där vi har svåra utmaningar på trygghetsområdet.

”Ökad press”

Även finansregionrådet Irene Svenonius (M) säger att budgeten tär hårt på regionen.

– Den här budgeten skapar ökad press för hela länet och vår organisation i region Stockholm. Vi ser att konjunkturen viker, skatteintäkterna kommer att minska och regeringen tar inte ansvar med reformer för att få fart på tillväxten, säger Irene Svenonius.

Anna König Jerlmyr menar att det behövs ett nytt, bättre nationellt system som får både glesbygden att leva och som ser till storstädernas specifika utmaningar, inte minst det eskalerande våldet och dödsskjutningarna.

Miljoner till Stockholm

Medan Stockholms stad betalar in fem miljarder till utjämningssystem så höjer regeringen de generella statsbidragen till kommuner och landsting för år 2020 med samma summa. Av dem får staden 329 miljoner av statsbidragen.

– Det här blir ju ohållbart. Regeringen måste ta detta på allvar. Vi behöver säkerställa att vi också kan växa, att vi kan satsa på allt från förskolelärare till lärare men också tryggheten i ett läge där vi har färre poliser än tidigare. Och det är därför vi behöver de här medlen också i Stockholm, säger Anna König Jerlmyr och tillägger:

– Det är otillräckligt att få några hundra miljoner kronor tillbaka i riktade statsbidrag som också är ganska byråkratiska att söka.

”Vända på varende krona”

Finansregionrådet säger att utjämningssystemet påverkar även regionen. Förra året betalade Region Stockholm 1,2 miljarder till utjämningssystemet, en summa som nu ska öka med 1,6 miljarder.

– Vi måste vända på varenda krona och göra tuffa prioriteringar, säger Irene Svenonius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer