Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms handelskammare, säger att budgeten inte rustar Stockholm för framtiden. Foto: Anders Wiklund/TT/Linnéa Carlsson

Handelskammaren: ”Ineffektiv och spretig budget”

Publicerad

Stockholms handelskammare anser att regeringens budget har för lite fokus på tillväxt och inte rustar Stockholm och Sverige för framtiden.

Stefan Westerberg är seniorekonom på Stockholms handelskammare, han säger att de ser två problem med regeringens budget som presenterades på onsdagen.

– För det första har inte budgeten tillräckligt fokus på tillväxt och det är ett problem för vi ser att konjunkturen försvagas, särskilt i Stockholm. För det andra är det en spretig budget, säger Stefan Westerberg.

Han menar att budgeten inte har några kraftsamlingar och att det kommer att få konsekvenser.

– Den rustar inte Stockholm och Sverige på vare sig kort eller lång sikt.

Utmaningar i Stockholm

Handelskammaren ser stora utmaningar i Stockholm och tror inte att regeringens satsningar, såsom den sänkta arbetsgivaravgiften, kommer att bidra med mycket,.

– Det handlar om gruppen den sänks för, unga, nyanlända och långtidsarbetslösa. De står ofta så långt från arbetsmarknaden att en sänkning inte ger så många fler jobb. Likaså tror vi inte det här modifierade friåret kommer hjälpa till att dämpa den stora arbetskraftsbristen i Stockholm, säger Stefan Westerberg.

Bankskatten som varit känd ett tag menar Stefan Westerberg är mycket negativ för Stockholm.

– Den kom också lite som en blixt från en klar himmel. Den har ju diskuterats förut fram och tillbaka och den otydligheten bidrog till att Nordea flyttade från Stockholm och Sverige. Bankskatten sänker Stockholms attraktionskraft som finanshub.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer