Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här vid Slussen ska inte bara bilar, båtar och bussar ta sig fram säkert när bygget står klart utan även fiskar. Hör mer om hur man just nu skapar en fiskvandringsled under Slussbron. Foto: Ebba Nilsonne/SVT

Efter 380 år – här får simsvaga fiskar egen kanal vid Slussen

Uppdaterad
Publicerad

Under Slussbron i Stockholm tar en fiskvandringsled just nu form. Här har inte fiskar simmat på århundraden men till årsskiftet 2024/2025 ska passagen vara öppen för framförallt simsvaga fiskar.

– Det är 380 år sedan fiskar kunde simma mellan Mälaren och Saltsjön, säger Magnus Tengblad, samordnande byggledare Stockholm stad.

Det är gamla Nils Ericsons sluss vid Munkbron i Gamla stan som byggs om för att underlätta för de fiskar som inte hoppar – exempelvis ål, mört och abborre.

Förbisimmande går att se på fisk-tv

Den gjutna fiskvandringsleden kommer överdäckas och ligga under Norra Slusskajen. Planen är att installera en fiskeräknare men också installera kameror för att sända fisk-tv. Visningen kommer ske dygnet runt vid Kornhamstorg.

Den separata leden var ett krav som ställdes efter en dom 2015 i Mark och miljööverdomstolen och kostar knappt 50 miljoner kronor att bygga.

Detta är Mälaren

  • Sveriges tredje största sjö efter Vänern och Vättern.
  • Ligger i landskapen Västmanland, Uppland och Södermanland och har sitt utflöde i Östersjön.
  • Utgör dricksvattentäckt för cirka två miljoner människor i Mälardalen.
  • Viktig för yrkes- och fritidsfiske och flera olika arter fångas här, exempelvis abborre, gös och gädda.
  • Mälaren/Hjälmaren och Norrström är utpekat som särskilt viktiga produktionsområden för ålen. Här finns också flera andra rödlistade fiskarter, som asp, lake och vimma.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.