Gamla julgranar i vattnet kan hjälpa fiskarna. Foto: SVT

Fisken drabbas när Stockholm växer

Uppdaterad
Publicerad

Allt byggandet i Stockholm påverkar fisken negativt. Det kan i sin tur leda till miljöproblem som algblomning och dåligt dricksvatten.

Det är tidig morgon när SVT åker med ut på Ulvsundasjön för att vittja näten. Det är Sportfiskarna som provfiskar, tillsammans med Länsstyrelsen och Miljöförvaltningen för att se hur Mälarens fiskbestånd ser ut.

För tre år sedan provfiskade man i Årstaviken. Då fångades nästan bara stora fiskar, något som visar att fisken har svårt att leka i området. Här i Ulvsundasjön hittar man småfisk, men trots det så är läget allvarligt för fisken i innerstans vatten.

– Vi ser att det är ett fiskbestånd som är väldigt påverkat av exploateringen här i området. Samtidigt ser vi tecken på att det finns områden där fiskens lek och uppväxt fungerar, säger Tobias Fränstam som är fiskevårdsansvarig på Sportfiskarna i Stockholm.  

Behövs mer kunskap

Det är Miljöförvaltningen som har beställt undersökningen. Målsättningen är att minska de negativa effekterna på fisken när det byggs nytt i Stockholm.

– Det här är en del av jättemånga underlag som vi håller på att samla in för att ta fram mer kunskap till ett åtgärdsprogram, säger Miljöförvaltningens vattensamordnare Juha Salonsaari.

Sjönära bostäder drabbar fisken

Många drömmer om ett vattennära boende men när grunda stränder med rik växtlighet ersätts med bryggor så drabbar det småfisken. Enligt ny forskning så är strandkantens grunda, varma och vegetationsrika vatten, fiskens barnkammare och ett måste för fiskens överlevnad.

– Hammarby sjöstad är ett exempel där det fanns mycket gädda. Men där byggde man kajer, muddrade, tog bort vegetationen och gäddan försvann, säger Tobias Fränstam.

Julgranar hjälper

Kunskapen har varit dålig, men enligt Juha Salonsaari har det blivit bättre under de senaste tio åren.

– Man skulle till exempel kunna kasta ut gamla julgranar i vattnet för att skapa områden för fisken att leka i, säger han.

Algblomning

Redan nu har 40 procent av fiskens lekområden byggts bort i Stockholm skärgård och även om Mälarens stränder inte är lika exploaterade så är läget allvarligt. Gädda och abborre är våra vanligaste rovfiskar, de har en stor betydelse för ekosystemet och vattenkvaliteten. Om rovfisken försvinner försämras vattnet.

– Det kan vara väldigt många olika scenarier, men generellt – kraftiga algblomningar, syrefria bottnar och väldigt dålig vattenkvalité, inte det vatten som man vill ha i en dricksvattentäkt som Mälaren, säger Tobias Fränstam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.