Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialdemokraterna i Österåker har valt att ta saken i egna händer när kommunen inte vill flagga för Ukraina. Foto: Tomas Blideman/SVT

Österåker flaggar inte för Ukraina – har utlöst politiskt bråk

Uppdaterad
Publicerad

Järfälla och Österåker är de enda kommunerna i Stockholms län som inte flaggar för Ukraina. Ställningstagandet eller bristen på ställningstagande har utlöst en politisk konflikt i Österåker där många flaggor också produceras.

– Alla våra grannkommuner har valt att hissa den ukrainska flaggan. Att Österåker inte gör det sticker i ögonen, säger Sofia Almgren kommunalrådskandidat för Socialdemokraterna i Österåker.

Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) säger att man inte ägnar sig åt symbolpolitik utan istället visar handling genom att ta emot flyktingar till kommunens evakuringsboenden.

– Det pågår ju över 50 väpnade konflikter i världen och det är svårt att välja vilka vi ska flagga för, säger Michaela Fletcher (M).

I videon får du se oppositionens flaggkupp i Österåker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Stockholm

Mer i ämnet