Foto: Maja Suslin/TT / Fredrik Wennerlund

Stora planer för Flemingsberg: ”Ska bli navet i södra Stockholm”

Uppdaterad
Publicerad

Huddinge kommuns vision är att Flemingsberg ska bli södra Stockholms nya centrum för affärer och forskning. Projektet är tänkt att skapa plats för 50 000 arbetande, 50 000 boende och 50 000 besökare.
– Det är viktigt för balansen i regionen att vi bryter den trend som varit att man bor söderut och jobbar norrut, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande.

I går beslutade kommunstyrelsen i Huddinge kommun att godkänna en avsiktsförklaring mellan kommunen och olika fastighetsaktörer. Beslutet är det första steget i visionen att Flemingsberg ska gå från en regional kärna till en internationell affärs- och forskningshubb vid namn Stockholm South Business District.

– Det är viktigt för balansen i Stockholmsregionen att vi bryter den trend som varit att man bor söderut och jobbar norrut. Det är södra länet man kommer att pendla till i framtiden, det är på södra sidan det kommer att hända, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande.

Jämförs med Arenastaden i Solna

Det är området kring stationen som ska utvecklas, och tillsammans med det som finns i området i dag menar Huddinge kommun att det finns goda förutsättningar för Flemingsberg att växa.

Bilden är en inspirationsbild för hur Flemingsberg kan komma att utvecklas med tät bebyggelse och många kontorsetableringar. Bilden visar inte Flemingsberg. Foto: iStock

– Det finns 18 000 studenter som rör sig här, det finns universitetssjukhus, ett rättscentrum, åklagarmyndighet, pendeltåg, fjärr- och regionaltåg. Sen är det investeringar på gång som Spårväg syd och Tvärförbindelse Södertörn, säger Daniel Dronjak.

Projektet ska skapa plats för 50 000 arbetande, 50 000 boende och 50 000 besökare. Den blivande stadsdelen jämförs med Arenastaden i Solna men ambitionerna är större än så.

– Det här är ett större projekt, det är mer av allting. Mer arbetsplatser och mer bostäder. Det blir en tätare stadsmiljö än i Arenastaden, säger Daniel Dronjak.

”Utmanande arbete som inte gjorts tidigare”

Ett slutgiltigt beslut kring avsiktsförklaringen ska fattas i kommunfullmäktige den 20 augusti.

– Sen ska vi göra verkstad av planerna och kommunen ska tillsammans med Fabege planera en helt ny stadskärna i södra Stockholm. Det är ett utmanande arbete som inte gjorts tidigare i Sverige.

Hur vet ni att det kommer att lyckas om det inte har gjorts tidigare?

– Det finns exempel på projekt i samma storlek men här i Flemingsberg har vi unika möjligheter att göra det från början. Vi kan utveckla det nya området på en yta som inte är utvecklad i dag. Jag är väldigt positiv till att det ska bli som vi vill och hoppas, säger Daniel Dronjak.

Ambitionen är att den nya stadsdelen kommer att stå klar vid år 2030.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer