Foto: TT

Fler barnmorskor till Älvsjö

Uppdaterad
Publicerad

Nu utökas vårdmodellen ”Min barnmorska”, där den gravida kvinnan får träffa samma barnmorska genom hela graviditeten till förlossningen och eftervård. Men inte till fler stadsdelar som först var tanken, istället får barnmorskemottagningen i Älvsjö fler barnmorskor.

Satsningen ”Min barnmorska” startades på Karolinska i Huddinge i september 2018. Knappt ett år senare har 160 bebisar fötts inom den nya vårdmodellen. I februari blev det klart att projektet tillförts mer pengar vilket gjorde det möjligt att anställa fler barnmorskor.

– Nu har vi två team med totalt sex barnmorskor på mödravårdscentralen i Älvsjö, berättar Marie Ekborn, omvårdnadschef och barnmorska på Karolinska sjukhusets förlossningsavdelning i Huddinge.

Från början var planen att vårdmodellen skulle utökas till andra stadsdelar i södra Stockholm. Men de planerna ligger längre fram i tiden.

– Dels ligger Älvsjö väldigt bra och nära pendeltåget kommunikationsmässigt. Sen har vi som arbetar med Min Barnmorska behov av att träffas för att ha möten, vilket är svårare om vi är för utspridda som grupp. Det är jättebra att ha Älvsjö som träffpunkt för att kunna utbyta erfarenheter när man ses, säger Marie Ekborn.

Barnmorskor i beredskap

Förutom två team i Älvsjö så arbetar också ett team på mödravårdscentralen i Liljeholmen.

Barnmorskorna i projektet varierar sina arbetsdagar med mödravård, förlossning och eftervård. Men de arbetar också i beredskap, eftersom den gravida kvinnan kan föda när som helst på dygnet.

Förlossningsprojektet ska utforska om modellen förbättrar arbetsmiljön för barnmorskorna, men också kvinnornas förlossningsupplevelse.

– Efter jul kommer vi ha det första resultat, säger Marie Ekborn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.