Lovisa Ånelöf och Vilmer, född den 2 februari. Foto: SVT

”Skönt att mötas av ett ansikte man känner igen”

Uppdaterad
Publicerad

Förstföderskan Lovisa Ånelöfs tidigare erfarenheter av vården bestod av negativa besked och jobbiga möten. För henne var det svårt att förknippa alla vårdbesök under graviditeten med något som trots allt skulle leda till något positivt.

En barnmorska på Liljeholmens mödravårdscentral i Stockholm rekommenderade Lovisa Ånelöf att delta i projektet ”Min Barnmorska”. Den nya vårdformen vänder sig främst till kvinnor som känner förlossningsrädsla.

Under graviditeten fick hon träffa tre olika barnmorskor, men det var framför allt en av dem som blev hennes närmaste kontaktperson. Den 2 februari, när det var dags att föda, mötte barnmorskan upp familjen på BB Karolinska i Huddinge.

FÖRLOSSNINGSVÅRDEN

”Borde fungera så oftare”

– Otryggheten som finns, att man är rädd eller orolig, är lättare att få bort om man har en kontinuerlig kontakt med samma person. Det borde fungera så oftare, säger Lovisa Ånelöf när vi träffar henne och då två veckor gamla Vilmer.

I videon berättar hon om upplevelsen att föda med ”Min Barnmorska”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FÖRLOSSNINGSVÅRDEN

Mer i ämnet