Se vad som hände när 12-åriga Adriana mördades. Foto: SVT

Flera häktade för mordet på 12-åriga Adriana

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare två personer häktades under måndagen, båda i sin utevaro, misstänkta för mordet på tolvåriga Adriana i Norsborg förra året. Sedan tidigare är en person häktad i sin utevaro och en fjärde man är häktad och frihetsberövad.

En av de tre männen, en 23-åring, häktades i slutet på förra veckan. De två andra är i 20-årsåldern och häktas nu efter häktningsförhandlingar som pågick under måndagen.

Samtliga misstänks för mord och flera mordförsök.

– De finns inte tillgängliga för oss och kommer alla att efterlysas internationellt, säger åklagare Anna Svedin.

Sedan i slutet av juni sitter en annan man i 20-årsåldern häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet, samt för mordförsök. Mannen nekar till brott.

Ute med hunden

Det var tidigt på morgonen den 2 augusti i fjol som ett antal skott avlossades mot en parkering vid en snabbmatsrestaurang i Botkyrka från en förbipasserande bil. Tolvåriga Adriana, som var ute med sin hund, träffades av två skott och avled av sina skador.

Polisen har tidigare slagit fast att flickan inte var måltavlan för skotten, men har inte berättat vem eller vilka som skotten var menade för.

23-åringen som häktades i sin frånvaro i förra veckan misstänks även för grovt vapenbrott.

Han misstänks ha innehaft minst fyra skarpa skjutvapen, däribland det automatvapen som användes vid mordet i Norsborg, och använt dem i produktionen av en musikvideo. I videon misstänks även samma bil som kördes vid mordet ha använts.

Kopplas till annat mål

Enligt häktningsprotokollet ska ett av vapnen ha avlossats från en bil under inspelningen. Avsikten med musikvideon var att förstärka männens ”kriminella identitet och våldskapital”, enligt åklagaren. Bland annat misstänks den häktade mannen ha haft med sig vapnen på en skolgård och i ett bostadsområde i Västerås.

Enligt åklagare Anna Svedin har ärendet i Norsborg kopplingar till ett annat mål där åtal kommer att väckas den 14 juli.

– I samband med det kommer vi att kunna gå ut med mer information. Men det är ärenden som går ihop med varandra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.