Fler byggstopp efter entreprenörens ekonomiska kris

Publicerad

Flera andra byggen som skulle projekteras av entreprenören BTH Bygg har nu stoppats efter att företaget haft stora ekonomiska bekymmer. Bland annat försenas två förskolor som skulle byggas i Bromma och Hässelby villastad.

Stockholms stad hade anlitat BTH Bygg som entreprenör när två nya förskolor skulle byggas och en tidigare gymnasieskola i Tensta skulle renoveras. Men efter att BTH bygg fått finansbekymmer och inlett en företagsrekonstruktion har byggena och renoveringen stoppats.

För Sisab, som förvaltar merparten av Stockholms stads skolfastigheter, medför byggstoppen en trolig kostnadsökning och tidsförsening.

– Det här kommer påverka stadsdelsförvaltningens planering när förskolorna inte blir klara i tid. Ytterst drabbas ju de barn och familjerna som bor i dessa områden, säger Thomas Pella Bergsell, kommunikatör på SISAB.

Kontaktar andra företag

De två förskolorna som nu inte blir klara i tid ligger på Hagelstavägen i Bromma och i Hässelby villastad drabbas förskolan Blågull. SISAB jobbar nu på att hitta lösningar.

– Vi kontaktar de andra företagen som var med i upphandlingen av förskolan i Bromma så att bygget kan komma igång så fort som möjligt och kanske kan det bli klart i tid, säger Thomas Pella Bergsell.

– På Förskolan Blågull i Hässelby ska vi sätta igång med en ny upphandling. Där räknar vi med cirka sex månaders försening, säger han.

”Fick garantier att allt var i sin ordning”

Renoveringen av Campus Tensta som tidigare var ett gymnasium stoppas helt.

– Vi pausar nu renoveringen. Vi har inte någon hyresgäst ännu så innan vi vet hur lokalerna ska användas gör vi inte någon ny upphandling, säger han.

Enligt Sisab kom beskedet att företaget BTH bygg hade ekonomiska problem som en överraskning.

– Vi hade tidigare diskussioner med BTH bygg om deras finanser och vi fick garantier att allt var i sin ordning men det var det ju inte, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer