Flera döms för omfattande bolånebedrägeri

Publicerad

Genom falska handlingar lyckades ligan hjälpa privatpersoner att ta bolån de egentligen inte hade rätt till. Nu döms fem personer till fängelsestraff på mellan fem och 1,5 års för bland annat grovt bolånebedrägeri och grovt bokföringsbrott.

Mot betalning har de dömda ordnat med oriktiga uppgifter och falska handlingar så som anställningsavtal och lönebesked. Banker och låneinstitut har sedan beviljat bolån som privatpersonerna egentligen inte skulle ha fått. Totalt handlar det om lån på över 100 miljoner som felaktigt betalats ut. De dömda personerna har sammanlagt tjänat runt fyra miljoner kronor på den illegala verksamheten.

Den huvudmisstänkta döms till fem års fängelse och utvisning för 49 fall av bedrägeri. Ytterligare fyra personer döms till fängelse. I målet frias en person helt från anklagelserna.

Hör åklagaren om fallet i videon nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.