Foto: Claudio Bresciani/TT

Fler får avslag om äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

Andelen äldre som får avslag på sina ansökan om att flytta till vård- och omsorgsboende ökar. 2015 nekades 17 procent att flytta.

2012 var siffran något lägre, då avslogs 11 procent av ansökningarna om flytt till vård- och omsorgsboende. Siffrorna presenterades nyligen av Äldreförvaltningen i Stockholms stad.

Samtidigt får nästan varannan person som 2015 ansökt om att flytta till servicehus avslag på sin ansökan (43 procent). Det är en siffra som legat stadigt sedan 2012.

– Vi har en situation där äldre riskerar att bli isolerade i sina hem, trots att de vill och behöver flytta. Många hamnar istället i en situation där de behöver mycket hemtjänst, trots att det inte är vad man vill ha och behöver. Vi måste nu bygga ut boendeplatserna istället för att avveckla dem, säger oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L).

Fler får rätt i domstol

Det är allianspartierna i stadshuset som bett äldreförvaltningen att redovisa hur många som sökt och beviljats plats på servicehus eller vård- och omsorgsboende.

Siffrorna visar också att fler av de som överklagar besluten får rätt i domstol. Staden fick 2015 fel i cirka 30 procent av de ärenden som överklagades gällande ansökan till servicehus, 2012 låg siffran på 18 procent.

L: Inga äldreboende får läggas ner

Liberalerna föreslår nu att inga servicehus eller vård- och omsorgsboenden får läggas ner, att man ska införa en brytpunkt i biståndsbedömningen där de som har behov av mycket hemtjänst ska garanteras plats på äldreboende. De vill också införa rätt till äldreboende för alla över 85 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.