Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisens särskilda händelse, döpt till Frank, har lett till många gripanden, säger Teodor Smedius, kommenderingschef på polisen. Foto: Malin Benett Klarin/SVT

Fler gängmord klaras upp av polisen via ''Frank''

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i januari har polisen använt sig av en ny strategi för att klara upp gängmorden och det har gett resultat, något som Dagens Nyheter var först med att berätta om.

– Vi har gripit väldigt många i anslutning till brottstiden, säger Teodor Smedius som är kommenderingschef på polisen.

Den särskilda händelsen ”Frank” består av ett team som utreder brott och konflikter. Tidigare var det ett brott i taget.

– Det vi har gjort är att vi har samlat kompetens från många olika håll, oavsett var i landet man verkar. Polis och åklagare arbetar närmare varandra idag, säger Teodor Smedius, kommenderingschef på polisen.

Under våldsvågen, som haft störst påverkan i Stockholm, har polisen via den nya särskilda insatsen ”Frank” lyckats att lagföra och gripa flera kriminella individer kopplade till de olika gängkonflikterna.

Förhindrat nästan 50 grova brott

Sedan våldsvågens start har polisen haft över 100 förundersökningar gällande grova våldsbrott och nästan hälften av fallen har sedan gått vidare till åtal.

Polisen har även förhindrat mellan 40-50 grova våldsbrott kopplade till gängkriminaliteten. Teodor Smedius menar att den särskilda insatsen ”Frank” varit orsaken till att man både lyckats gripa och förhindra grova våldsbrott.

– Vi har blivit mycket bättre när det kommer till den så kallade ''jakten'' de första timmarna när ett grovt brott har inträffat. Alltifrån hur poliserna agerar på gatan och hur vi leder en sådan insats, säger Teodor Smedius på polisen för särskilda händelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.