Ett kejsarsnitt är förenat med komplikationer som infektion och blodpropp. Foto: TT

Fler gravida önskar göra kejsarsnitt

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler gravida kvinnor känner oro inför sin förlossning, det vittnar flera mottagningar om i Stockholms län. En konsekvens av det är att fler önskar göra planerade kejsarsnitt.
– De är oroliga för att inte få plats eller få olika komplikationer efter sin förlossning, säger överläkaren Sophia Brismar Wendel.

Tendensen att fler vill genomföra planerade kejsarsnitt oroar vården som kan tvingas bli mer restriktiva med vilka som får lov till denna förlossningsmetod och inte. Jämfört med en vaginal förlossning är ett kejsarsnitt förenat med större risker.

Äldre och överviktiga mammor leder till fler kejsarsnitt

– Risken vi ser en tendens till i Sverige, och som vi redan ser i andra länder där kejsarsnitt är vanligare, är att komplikationerna blir fler. Dessa komplikationer är allvarligare än de man får från vanliga förlossningar, säger överläkaren på Danderyds sjukhus Sophia Brismar Wendel.

Överläkare Sophia Brismar Wendel.

De senaste årtiondena har andelen förlossningar genom kejsarsnitt ökat dramatiskt. Från runt fem procent på 1970-talet till 17 procent 2015. Anledningen är att mammor generellt är äldre, har högre BMI och att majoriteten av tvillingförlossningarna samt förlossningarna där barnet ligger i säte nu sker med kejsarsnitt.

I Stockholms län var 2015 21,8 procent av förlossningarna kejsarsnitt. Högst andel i hela Sverige.

Ny forskning för att minska bristningar

För att minska antalet allvarliga bristningar och därigenom minska förlossningsrädslan startar man på Danderyds sjukhus ett forksningsprojekt. I mitten av juni börjar man studien som ska visa om ett klipp i slidöppningen under förlossningen kan minska bristningarna.

– Det här gäller förlossningar med sugklocka. I dessa fall ökar risken för allvarliga bristningar men genom det här klippet tror vi att man kan minska antalet bristningar, säger Sophia Brismar Wendel.

LÄS MER: ”Borde vara kvinnans rättighet att välja förlossningsmetod”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

FÖRLOSSNINGSVÅRDEN

Mer i ämnet