Foto: SVT

”Borde vara kvinnans rättighet att välja förlossningsmetod”

Uppdaterad
Publicerad

Som gravid kan man önska sig en förlossning genom kejsarsnitt. Men det finns ingen garanti för kvinnan att få som hon vill. Annika Norman valde att föda sin son genom kejsarsnitt på grund av förlossningsrädsla, något hon tycker alla kvinnor ska ha rätt till.

Frans är i dag tre och ett halvt år. Det är en livlig pojke som far runt över golvet med sina leksaker. Hans mamma valde att föda honom genom kejsarsnitt trots att det inte fanns några medicinska skäl.

– Jag hade redan innan jag blev gravid kollat upp vad det fanns för alternativ kring förlossningen. Jag har så länge jag minns varit rädd för att föda barn, säger hon.

FÖRLOSSNINGSVÅRDEN

Risker med kejsarsnitt

Det finns risker med kejsarsnitt, både för barnet och mamman, något som Annika Norman fick information kring inför hennes egen förlossning.

– Det är klart att jag inte var bekväm med att utsätta mitt barn för risker men det finns ju även risker med en vaginal förlossning.

LÄS MER: Fler gravida önskar göra kejsarsnitt

Reaktionerna från allmänheten och bekanta var blandade. Men de flesta ställde sig bakom henne och undrade hur hon gått till väga. Många kvinnor i hennes närhet öppnade nu upp sig kring sin egen förlossningsrädsla.

– Många beskrev att de inte ville ha barn över huvud taget på grund av rädsla inför förlossningen, säger hon.

Nödvändigt med läkarsamtal

I efterhand är hon nöjd med sitt val och ångrar inte det genomförda kejsarsnittet. Hon menar samtidigt att de obligatoriska samtalen med läkare inför beslutet om förlossningsmetod behövs.

Men anser du att det är varje kvinnas rättighet att själv välja förlossningsmetod?

– Jo, men det tycker jag. Att välja sin förlossningsmetod tycker jag borde vara en rättighet. När vi ändå bor i Sverige där vi har så mycket rättigheter borde det inte vara omöjligt för en kvinna att själv välja vaginalt eller kejsarsnitt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FÖRLOSSNINGSVÅRDEN

Mer i ämnet