Anna Starbrink (L) vill göra medicinsk abort mer lätttillgänglig. Alltså att man gör abort genom att ta piller. Foto: SLL/TT

Kvinnor som behöver en abort ska få snabbare vård

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget satsar 10 miljoner kronor av de statliga pengarna till kvinnors hälsa på att göra medicinska aborter mer tillgängliga. Till årsskiftet ska alla gynmottagningar som ingår i vårdvalet erbjuda metoden.

I dag är det fyra gynekologmottagningar inom vårdvalet som utför medicinsk abort. Till nästa år ska alla 49 göra det. Landstinget kommer även att införa en central förbokning så att det direkt framgår var kvinnan snabbast kan få vård och personal slipper ringa runt till olika enheter.

– De medicinska aborterna är en stor del av aborterna i Stockholm, men vi vill göra det här tillgängligt för många fler. Det får aldrig vara så att en kvinna tvingas till en mer komplicerad, kirurgisk abort för att vi inte hade tillgång till den vården i tid, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

Varför är det då så få gynmottagningar som erbjuder medicinsk abort i dag?

– Den här verksamheten har byggts upp på över tid. Nu ser vi att det här är en vård- och en abortmetod som fungerar väl. Och då är det också något som man kan hantera på fler ställen än de fyra som haft det hittills. Det är en kompetensfråga.

Medicinska aborter ger färre komplikationer och är enklare att utföra än kirurgiska aborter, men de kan inte utföras lika sent under graviditeten.

Statligt stöd

När det gäller kostnaden för den centrala förbokningen så finansieras den med hjälp av tio miljoner kronor från de statliga medlen till förlossningsvården och kvinnors hälsa som har fördelats till landets landsting. Pengarna ska även gå till bättre hjälp för kvinnor som ringer 1177 Vårdguiden och ultraljudsutbildning för barnmorskor inom abortvården.

Kostnaden för att utöka antalet gynekologmottagningar som utför medicinsk abort står landstinget själva för.

I augusti fattar hälso- och sjukvårdsnämnden det formella beslutet om satsningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer