• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Smittspårningen är i full gång. Men långt ifrån alla får vaccinera sig mot apkoppor. Hör sköterskan Mattias Garzón läget på vaccinationsmottagningen på Södersjukhuset. Foto: SVT/Alexander Färggren

Fler än vad som tillåts vill vaccinera sig mot apkoppor – frustration på Venhälsan på Sös

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har 94 fall av apkoppor konstaterats i Stockholmsregionen. Men bara 20 personer har erbjudits vaccinering. Anledningen är att Sveriges vaccinstrategi begränsar urvalet för vilka som ska få vaccinet – något som skapat frustration både hos vaccinationsmottagningen och personer som vill, men inte får, ta vaccinet.

Totalt har Sverige fått runt 1500 vaccindoser mot apkoppor. Dessa ska fördelas över hela landet varav en betydlig mängd går till Stockholmsregionen. För att få vaccinet krävs det att personen varit i kontakt med någon som exponerats för smittan.

Enligt sjuksköterskan Mattias Garzón, som också arbetar med smittspårningen, är det många oroliga som hör av sig till Venhälsan på Södersjukhuset och frågar om vaccinering. Men långt ifrån alla får det.

– Jag förstår att man vill skydda sig mot eventuell sjukdom. Men vi har ingen som helst möjlighet att prioritera annorlunda, utan måste gå på de rekommendationer som finns.

Hör mer i videon ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör chefläkaren Elda Sparrelid om varför bara personer som exponerats för smitta kommer att vaccineras mot apkoppor. Foto: Kovan Alshawish/SVT

De får vaccinet mot apkoppor

Endast personer som löper hög risk för att ha blivit smittad kommer erbjudas vaccination i samband med smittspårning av en patient med apkoppor. De kommer bli kontaktade av den mottagning som genomfört smittspårningen och erbjudas vaccination. Vaccinet är mest effektivt om det ges inom fyra dagar från tillfället då personen utsatts för smittorisk, men kan i vissa fall ges upp till 14 dagar efteråt. 

Personer som har exponerats för viruset kan erbjudas vaccination med en eller två doser, det avgörs av en medicinsk bedömning. 

Hög risk för smitta innebär att en person haft nära kontakt med indexpatienten under den smittsamma perioden. Det kan till exempel vara: 

  • Personer som indexpatienten haft sexuella kontakter med efter att hen blev smittsam  
  • Personer som bott tillsammans och till exempel delat sovrum eller haft nära hudkontakt med indexpatienten efter att hen blev smittsam.

Källa: Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.