Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör chefläkaren Elda Sparrelid om varför bara personer som exponerats för smitta kommer att vaccineras mot apkoppor. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Nu startar vaccineringen mot apkoppor i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har fått 1 500 vaccindoser mot apkoppor. Dessa ska fördelas över hela landet, men enligt Elda Sparrelid, chefsläkare i Region Stockholm, kommer regionen att få en betydlig mängd.

– Vi vet inte exakt hur många doser vi kommer få, men vi får en ansenlig mängd eftersom de flesta patienterna som konstaterats ha smittan bor i Stockholm, säger hon.

Hittills har ett 60-tal fall bekräftats i Stockholms län. När regionen hittar ett fall påbörjas smittspårning. Personen tillfrågas om sina kontakter den senaste tiden och vilka personer den har haft nära kontakt med efter att sjukdomen brutit ut, förklarar Elda Sparrelid.

Kan behövas en eller två doser

Hur många vaccindoser de som exponerats för smitta behöver varierar.

– Om man tidigare fått smittkoppsvaccin kan det räcka med en dos. Om man inte är vaccinerad sen tidigare så är tanken att man får två doser, säger Elda Sparrelid.

Hör mer i videon ovan hur Region Stockholm planerar för apkoppsvaccineringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.