Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se virologen om varför WHO klassar utbrottet av apkoppor som ett globalt hälsonödläge. Foto: TT/SVT

Virologen: ”Ingen anledning att massvaccinera mot apkoppor”

Uppdaterad
Publicerad

Spridningen av apkoppor klassas numera som ett internationellt nödhälsoläge enligt WHO. I Sverige har 77 fall bekräftats och ett vaccin mot viruset har efterfrågats. Samtidigt menar virologen Lennart Svensson att en massvaccinering inte är nödvändig.

På kort tid har cirka 16 000 fall av apkoppor rapporterats i 74 länder och fem personer har dött till följd av viruset.

– Klassificeringen betyder att WHO har noterat att viruset har fått en global spridning, säger Lennart Svensson, virolog vid Karolinska Institutet och vid Linköpings universitet.

I dagsläget finns det ett vaccin mot viruset och därför väcks frågan om varför vaccinet inte används i Sverige.

– Jag tror att det är en begränsning i antal doser, menar Lennart Svensson.

Men virologen tror inte på en massvaccination av hela befolkningen.

– Man ska nog göra det man inom virologin kallar för ringvaccination, att man  begränsar vaccinationen till något indexfall. Det kan vara i en familj eller i ett hushåll eller liknande, men absolut inte vaccinera hela befolkningen. Det finns ingen anledning till det.

– Det här viruset har inte den snabba smittspridningen som SARS-CoV-2 (covid19) har, säger Lennart Svensson till SVT:s Morgonstudion under måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.