Foto: SVT

Fler läkare och utökade öppettider

Uppdaterad
Publicerad

Den borgerliga alliansens medicin för att korta väntetiderna inom primärvården är att anställa fler ST-läkare och att ha fler husläkarmottagningar som öppnar redan klockan sju på morgonen.

De senaste åren har landstinget fått allt fler klagomål på att det är långa väntetider för bokade läkarbesök inom primärvården. Framför allt gäller det husläkarmottagningarna i de södra länsdelarna.

För att korta vårdköerna, lägger den borgerliga alliansen ytterligare 160 miljoner kronor på primärvården under 2018. Nu är det klart hur pengarna kommer att fördelas.

Fler ST-läkare

De mottagningar som ökar antalet besök hos läkare och sjuksköterskor, kommer att få en bonus av landstinget. Dessutom ska fler ST-läkare anställas. Antalet ska öka från 550 till 600.

Utökade öppettider

Dessutom får de husläkarmottagningar, som utökar sina öppettider, extra betalt av landstinget.

– Med detta vill vi att fler vårdcentraler ska kunna öppna klockan sju på morgonen i stället för åtta, säger Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd och gruppledare.

Väntetiderna ska mätas

Alla husläkarmottagningar ska nu börja mäta väntetiderna automatiskt. Målet är att få bättre koll på om mottagningarna verkligen uppfyller sina mål – och därmed också har rätt till att få extra ersättning från landstinget.

– Alla stockholmare ska kunna träffa sin husläkare i tid. Därför ska vi ekonomiskt belöna vårdcentraler som tar emot fler besök och kortar väntetider, säger hälso- och sjukvårdslandstingsråd Anna Starbrink (L).

Oppositionen kritisk

Men oppositionen tror inte att de här insatserna räcker för att få bort vårdköerna.

– Vårdcentralerna har länge varit underfinansierade, vilket lett till bemanningsproblem och ökade väntetider. Förslaget är därför otillräckligt. Får vi styra efter valet vill vi tillföra 400 miljoner mer än Moderaterna fram till 2021 så att vi på riktigt kan satsa på personalen och minska köerna, säger oppositionslandsringsrådet Erika Ullberg (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.