Fler råttor i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Råttproblemet har vuxit i Stockholm, det visar ökat antal skadedjurssaneringar från Anticimex.

Antalet saneringar av råttor har ökat de tre senaste åren i Stockholm, från knappt 1 500 under juni och juli 2013 till nära 2 100 under samma månader i år, det visar statistik från Anticimex.

Stockholms expansion och byggandet av citybanan har gjort att många råttor fått söka sig till nya platser, vilket kan vara en orsak till ökningen. Även ökad tillgång på mat ökar under sommaren med uteserveringar och picknickar.

Råttplågan i Järva

– Vi ser en spridning av råttor i storstäder framförallt där det finns en god tillgång på mat, de utnyttjar situationen de här djuren, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex, till SVT Nyheter Stockholm.

Håkan Kjellberg uppmanar stockholmarna att se till att man slänger sina sopor på rätt ställe och på rätt sätt. – Så att man inte slänger exempelvis äppelskrutt som man tror förmultnar under en buske. För innan den hinner förmultna så är det flera råttor som har tagit del av den. Där kan vi alla hjälpas åt.

”Det har blivit värre och värre”

Gunilla Gunnarsdotter har bott i ett hus på Södermalm i sex år som har ett problem med råttor. Hon har märkt av ökningen och har fått tagit hjälp av Anticimex.

– Det har alltid varit råttor, det får man acceptera om man bor i Stockholm. Men det började bli värre när dem började spränga City tunneln. Då kom det upp massa råttor på vår gård och inne i huset. Det har bara blivit värre och värre och nu i sommar så har det accelererat med råttor, säger Gunilla Gunnarsdotter till SVT Nyheter Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Råttplågan i Järva

Mer i ämnet