Flera vittnar om dåliga villkor på Bemannia

Uppdaterad
Publicerad

Flera tidigare anställda på företaget har hört av sig till fackförbundet Unionen och berättar om dåliga anställningsförhållanden. Samtidigt driver nu andra fackförbund liknande ärenden mot företaget.

Efter ABC:s rapportering om att bemanningsföretaget Bemannia bryter mot kollektivavtal, lagen om anställningsskydd och i vissa fall har anställt under märkliga former eller inte betalt ut rätt lön, hörde flera före detta anställda på företaget av sig med liknande berättelser. Fackförbundet Unionen har tagit emot flera anmälningar.

– Vi har fått telefonsamtal och mejl kring Bemannia som egentligen vittnar om det vi redan visste, säger Anna Engelbert på Unionen.

Presschefen svarar på kritiken

ABC har försökt få träffa Bemannias vd för en intervju men får istället prata med företagets presschef, som menar att det rör sig om några enskilda fall där företagets snabba tillväxt och svårtolkade avtalsregler är orsaken till att det förekommit brister i rutinerna.

– Vi ser allvarligt på kritiken och har tillsatt en intern arbetsgrupp som ska se över och hjälpa till med de juridiska bitarna, svarar presschef Hans Uhrus.

Men Anna Engelbert är inte imponerad.

– Andra företag som vuxit lika snabbt har inte de här problemen och har man haft en ordentlig tillväxt så får man se till att skaffa sig den kompetensen och den administrativa personalen som krävs.

LO-TCO driver stämning mot Bemannia

Det är inte bara fackförbundet Unionen som tagit emot anmälningar mot Bemannia. Även Akademikerförbundet SSR och LO-TCO rättsskydd driver fall mot Bemannia, varav ett är en stämning.

– Det är ovanligt att vi ser så här många fall mot ett och samma företag, säger Anna Engelbert.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.