Med det nya vårdprogrammet ska det bli lättare att se tidiga eller ovanliga tecken på sepsis.

Nytt vårdprogram ska rädda sepsis-drabbade

Uppdaterad
Publicerad

Minst 1 000 personer dör årligen till följd av sepsis, en infektion i kroppen. Nu ska vården med hjälp av ett nytt vårdprogram snabbare fånga upp dessa patienter. 

Varje år drabbas 10 000 människor i Region Stockholm av sepsis. Sepsis uppstår av virus eller bakterier som drabbar viktiga organ som njurar och lever och försämrar dess funktion. Värst drabbad är äldre och multisjuka individer, personer med nedsatt immunförsvar, personer som genomgått operation, gravida och nyförlösta kvinnor.  

Direkta insatser

Det nya vårdprogrammet ska ge en ökad kunskap till vårdgivarna i hur man kan upptäcka sepsis. Vårdgivare ska lättare få tillgång till information om vilka insatser som ska sättas in vid tecken på sepsis, som att ta blododlingar och ge antibiotika i blodet eller direkt skicka patienten till sjukhus. 

– Våra vårdgivare räddar patienter med sepsis varje dag men med det nya programmet är det meningen att det ska bli lättare att se tidiga eller ovanliga tecken på sepsis och göra det enkelt att välja rätt behandling för patienten. Eftersom sepsis behöver behandlas snabbt är tiden en viktig faktor, säger Elda Sparrelid, chefläkare för Region Stockholm i ett pressmeddelande.

För alla vårdgivare 

Alla vårdgivare ska kunna använda sig av det nya vårdprogrammet, till skillnad från tidigare där patienter fått hjälp på akutsjukhusen. 

– Det nya med det här vårdprogrammet är att det ska kunna användas av alla vårdgivare, inte bara på akutsjukhusen. Till exempel i hemsjukvården, ambulansen och på vårdcentralen, säger Elda Sparrelid.

– Om fler fall upptäcks snabbt och får vård kan fler räddas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.