Allt fler Solnabor och verksamheter i Solna sorterar ut sitt matavfall och antalet ton insamlade matrester ökar varje år Foto: Henrik Montgomery/ TT

Fler hushåll i Solna sorterar sitt matavfall

Publicerad

Antalet personer i Solna som matsorterar har ökat. År 2018 ökade den insamlade sorteringen av matavfall med 90 ton och idag är det hälften av Solnas hushåll som matsorterar.

Under förra året samlade Solnaborna och verksamheterna i Solna in totalt 2 613 ton matavfall, vilket är nittio ton mer insamlat matavfall än året innan. Matavfallet återvinns och blir både till biogas och biogödsel, som leder till minskade utsläpp av växthusgaser.

Hälften av Solnas hushåll sorterar matavfall

Förra året anslöt sig 1 375 hushåll till stadens matavfallsinsamling, och idag är över tjugotusen hushåll anslutna, vilket är drygt hälften av Solnas fyrtiotusen hushåll.

I snitt slänger hushållen cirka 97 kilo matavfall per person och år. Det innebär att Solnas invånare slängde nästan åttatusen ton förra året, och endast en tiondel av dessa matrester sorterades.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer