Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Drogbehandlaren Mattias Voltaire får flera samtal från kvinnor som kämpar med kokainmissbruk, men få av dem tar steget att söka behandling. Hör mer i videon. Foto: TT, Kovan Alshawish/SVT

Allt fler kvinnor missbrukar kokain – behandlaren: ”Det ses som en statusdrog”

Publicerad

Antalet diagnoser orsakade av kokain ökar, och något mer bland kvinnor. Drogbehandlaren Mattias Voltaire vittnar om att allt fler tjejer kontaktar honom men ofta leder den första kontakten inte till någon behandling.

– Hjärnan har hunnit ändra sig. Det kan vara att de känner skam eller inte vågar, säger han.

Mattias Voltaire är alkohol- och drogbehandlare. Han är själv före detta missbrukare och driver nu en privat terapiverksamhet.

Majoriteten av hans kunder söker hjälp för kokainmissbruk – något som han själv kämpade med under flera år. För Mattias själv började det redan i tonåren, när han testade och snabbt föll för drogen.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

– Jag blev beroende direkt och förstod inte det i början, säger Mattias Voltaire.

”Tog en lina medan min tjej var på BB”

Under en period var han butikschef och använde då kokain för att öka sin effektivitet. Han kunde till och med dra en lina på morgonen. Efter att ha träffat en tjej och börjat bilda familj försökte han dölja sitt missbruk.

– Jag tog en lina medan min tjej var på BB och skulle föda, säger han.

Mattias berättar att han vid flera tillfällen till och med bytte blöja på sitt barn samtidigt som han drog en lina. Nu, 18 år senare, är han nykter och delar öppet med andra om sin resa.

Kontaktas av fler kvinnor

Siffror från Socialstyrelsen visar att antalet kokainorsakade diagnoser ökar bland kvinnor. Mattias Voltaire delar den bilden och säger att det är allt fler kvinnor som kontaktar honom för hjälp med sitt missbruk. Men från att den första kontakten tas till att behandling kan påbörjas är det många som faller bort.

Hör honom berätta om kvinnorna som han kommer i kontakt med i videon längst upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet