I Botkyrka utanför Stockholm knyts fler unga till gäng som både blivit mer organiserade och utövar grövre våld. Foto: TT

Fler unga dras in i etablerade gäng i Botkyrka

Publicerad

I Botkyrka utanför Stockholm knyts fler unga till gäng som både blivit mer organiserade och utövar grövre våld. Här ligger fokus på att bryta negativa mönster så tidigt som möjligt – helst redan i förskolan.

– Det handlar jättemycket om att jobba innan någonting händer, säger Angelika Aniol Björfäll, som arbetar uppsökande mot unga som områdessekreterare i kommunen.

Kriminaliteten i Botkyrka ökar och fler unga dras in i etablerade gängstrukturer. Bilden delas av såväl polisen som socialtjänsten.

– Unga vuxna och något äldre kriminella är skickliga på att identifiera yngre ungdomar som har en utsatthet. De månar om dem och erbjuder dem ersättning för att utföra olika tjänster som blir alltmer avancerade. Det är spännande, de får en tillhörighet. Och sedan blir det svårt att ta sig ur. Man vet för mycket, man kanske har börjat med droger och sen är de yngre inne i en snurr, säger Gunilla Berghager, chef för individ- och familjeomsorgen i Botkyrka.

För att hjälpa fler barn och unga till en trygg uppväxt har kommunen områdessekreterare ute på skolor, fritidsgårdar, gator och torg.

Förskolan viktig

Arbetet går till stor del ut på att bygga relationer och identifiera skyddsfaktorer som kan hjälpa unga i riskzon bort från kriminalitet. Och områdessekreterarna betonar vikten av att komma in tidigt i barnens liv.

– Ju yngre en person är, desto större påverkan kan vi ha, säger Angelika Aniol Björfäll.

Oroväckande signaler kan vara utåtagerande beteende i skolan, negativa attityder på lektionerna och ojuste beteende i kompisgänget. Samarbete sker också med polisen, där man exempelvis underrättar varandra om illavarslande beteende hos unga som är ute sent på kvällar och nätter.

Trots gänginsatser: det dödliga våldet ökar i Botkyrka

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.