Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rita Gindreniene har jobbat på Återbruket vid återvinningscentralen i Bromma i över fem år och har märkt en skillnad den senaste tiden. Foto: Leonora Toplica/SVT

Fler vill ta hem saker från återvinningscentralen i Bromma

Publicerad

På återvinningscentralen i Bromma märker man en minskning av mängden inlämnade föremål – samtidigt frågar fler efter saker att ta hem.

– Förut var det en gång i månaden nu är det flera varje dag, säger Rita Gindreniene, återvinningstekniker på Återbruket vid återvinningscentralen i Bromma.

Återvinningen menar att de märker av att personer befinner sig i ett svårt ekonomisk läge. I Bromma frågar allt fler personer vid återbruket om de kan ta med saker hem.

– Vi säger att vi har Återbruk i Rinkeby och Skärholmen där de kan ta hem saker gratis. De brukar fråga efter leksaker till barn, säger Rita Gindreniene.

I klippet ovan berättar Stockholm vatten och avfall att besökare försökt sälja föremål innan man kommit till återvinningen.

Fakta: Det här gäller

Får man ta saker på återvinningscentralen?

Nej. På återvinningscentral får man inte plocka upp saker som lämnats in eller ligger i containrarna. Avfallet är återvinningsföretagets egendom och detta har ansvar för att ser till att det behandlas på ett så bra sätt som möjligt för miljön. Det är också en säkerhetsfråga.

Varför får personalen plocka fram saker som lagts till återvinning?

Personalen har som uppgift att göra viss eftersortering. De har alltså rätt att plocka upp saker ur containrarna, både till exempel trä som hamnat i rest efter sortering eller en fin byrå som borde gå till återbruk.

Vart får man tag på det inlämnade ”avfall” som går att återanvända?

Second hand-butiker och välgörenhetsorganisationer tar emot begagnat om det fortfarande är användbart. På många håll finns det insamling på återvinningsstationerna eller återvinningscentralerna. Vissa kommuner har till och med bytesbodar på sina återvinningscentraler där det är fritt att lämna in och ta prylar.

Källa: ssam.se, sopor.nu

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.