I bevisningen finns bland annat filmer från middagar och fester samt bilder på när den misstänkta mannen kör bil. Foto: Polisens förundersökning

Flera familjemedlemmar döms för bidragsbrott – lurade till sig 17 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

En man döms tillsammans med flera söner och sin fru till fängelsestraff efter att ha lurat till sig ersättning från Försäkringskassan. Enligt tingsrättens dom skulle mannen inte haft rätt till någon ersättning alls.

Mannen som är hemmahörande i Sigtuna kommun har haft assistansersättning efter att han uppgett att han haft nedsatt hälsotillstånd. Mannen har menat att hans rörelseförmåga med åren blivit sämre varefter ersättningen höjts. Hjälpen han fått har kommit från ett bolag som ägs av mannens son.

I utredningen har dock framgått att han kraftigt överdrivit sitt behov av hjälp. Nu döms mannen för grovt bidragsbrott och hans tre söner samt fru döms också för bedrägeriet till mellan tre och fyra års fängelse.

”Skulle inte fått ersättning alls”

– I målet har det stått klart att mannen har haft nedsatt hälsotillstånd. En viktig fråga att ta ställning till har därför varit om mannen har överdrivit behovet av hjälp och i så fall hur mycket. Tingsrätten har funnit att mannen har lämnat oriktiga uppgifter i så hög grad att han inte skulle fått någon assistansersättning alls om Försäkringskassan haft kännedom om de verkliga förhållandena, säger Malin Käll, rådman.

Två av mannens assistenter döms också för penningtvättsbrott till villkorlig dom böter respektive skyddstillsyn och samhällstjänst.

Nedan ser ni ett reportage från Södertälje där en utredare visar hur man där jagar bidragsfuskare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.