Foto: SVT/arkiv

Flera fordon skadade efter ”soft air gun”-skott

Uppdaterad
Publicerad

Under natten till söndag larmades polisen om att flera skott avlossats mot parkerade fordon i Viksjö. Polisen misstänker att luftvapnet av typen ”soft air gun” har använts och uppmanar nu person som äger luftvapen att vara försiktiga.– Det kan gå riktigt illa om man viftar med dessa luftvapen som ser ut som riktiga vapen, säger polisen.

– Dessa luftvapen kan lätt misstolkas för vanligt vapen eftersom det är svårt att avgöra på utseendet vad som är vad. Och det kan misstolkas av både allmänheten och polisen om personer viftar med detta på allmänna platser, säger Eva Nilsson på Stockholmspolisen.

Svårt att avgöra ”vad som är vad”

De boende i Viksjö larmade polisen efter att flera skott hörts i området. Polisen misstänker nu att ungdomar med ”soft air guns” har skjutits mot rutorna. ”Soft air gun” är luftvapen som kan köpas helt lagligt i vanliga hobbybutiker och åldergränsen är 18 år. Det som oroar polisen är att luftvapnen ofta är så lika de vanliga skjutvapnen, att det i skarpa lägen blir svårt att avgöra om personen är beväpnad med skjutvapen eller luftvapen. Polisen ser allvarligt på problemet.

– Om vi kommer till en plats och påträffar personer med luftvapen då kan det vara omöjligt för polisen att avgöra läget. Ägarna till luftvapen måste ta sitt ansvar och inte springa runt och vifta med luftvapen, det kan få allvarliga konsekvenser, säger Eva Nilsson.

Hur farliga är dessa luftvapen?

– Det gör riktigt ont om du blir träffad. Om du träffar någon i ögat så kan det gå riktigt illa, säger Eva Nilsson.

Patrullerna har spanat och hundpatrull har spårat i området, men ingen är gripen för skadegörelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.