Arkivbild från 2016. Foto: TT

Två anmälda fall av sexuellt ofredande på festival

Uppdaterad
Publicerad

Två fall av sexuellt ofredande anmäldes under den första kvällen av ungdomsfestivalen We Are Stockholm. Samtidigt omhändertog polisen ett flertal ungdomar för att förhindra brott under festivalen.

Igår inleddes We Are Stockholm i Kungsträdgården. Enligt polisens lägesrapport under natten förlöpte tisdagskvällen ”enligt plan”. En hög närvaro av vuxna har bidragit till ett gott ordningsläge, enligt polisen.

Ändå omhändertogs ett flertal ungdomar i syfte att förhindra brottslig gärning, enligt rapporten på polisens webbplats. Totalt 15 polisanmälningar har kommit in med koppling till festivalen. Två av dem gäller sexuellt ofredande, 11 gäller narkotikabrott, ett fall rör en misstänkt misshandel och en anmälan gäller brott mot knivlagen.

Historia av sexuella ofredanden

Ungdomsfestivalen We Are Stockholm har tidigare haft stora problem med sexuella ofredanden. Problemet uppmärksammades stort när polisen kritiserades för att ha mörkat övergrepp på festivalen som hölls 2015. Förra året gjordes ett 50-tal anmälningar om sexuella ofredanden under den fem dagar långa festivalen.

Stänger tidigare

I år stänger festivalen redan klockan 22 på kvällarna, men enligt Eva Widgren, projektansvarig på We Are Stockholm, har det inget att göra med anmälningarna om övergrepp tidigare år.

– Nej, inte alls. Det är för att vi vill ha ett bredare program över hela öppettiderna, det kommer ske fler aktiviteter samtidigt, det är nytt för i år, säger Eva Widgren.

Hur jobbar ni kring säkerheten i år?

– Vi jobbar med att utbilda all vår personal för att alla ska finnas där för våra besökare. De ska veta om att sexualbrott är något som kan ske och finnas till för våra besökare. Polisen kommer att ha kameraövervakning även i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer