– När personen öppnade filtret gick något snett och det blev en explosion, säger Roger Johansson, insatschef på Södertörns brandförsvar. Foto: Margareta Benson/SVT

Flera skadade efter explosion vid en arbetsplats i Trångsund

Uppdaterad
Publicerad

Sju personer har skadats i en explosion vid en arbetsplats i Trångsund, söder om Stockholm. Det rör sig om dammexplosion i en spånsug på en arbetsplats, uppger Stockholmspolisen till SVT Nyheter.

På arbetsplatsen har det pågått någon form av metallbearbetning, bland annat slipning av plåt. Orsaken till branden är en dammexplosion som har orsakats av en spånsug. Därefter skedde en stor rökutveckling i lokalerna.

– Det är som en stor dammsugare som samlar upp plåt- och metalldamm som skulle rengöras. När personen i fråga öppnade filtret gick något snett och det blev en explosion. Mannen är förd till sjukhus med allvarliga brännskador främst på ryggen, säger Roger Johansson, insatschef på Södertörns brandförsvar, till SVT:s reporter på plats.

Larmet inkom till räddningstjänsten 11.31, och brandkåren var snabbt på plats.

– Det brann inte när vi kom fram, det hade de tagit hand om själva, säger Frida Ryberg, operativ chef vid Södertörns räddningstjänst, till SVT Nyheter.

”Extremt giftig rök”

Personen som arbetade med spånsugen brände sig ”rejält”, och har förts till sjukhus med ambulans, enligt Anders Bryngelsson vid Stockholmspolisen.

Företaget där olyckan hänt, Aston Carlsson, jobbar med metallprodukter för industrin. Enligt lagerchefen Jimmy Argården rengörs det här filtret bara en till två gånger om året.

– Någonting har gått snett i rengöringsarbetet av filtret. Vad som antänts vet vi inte, det måste utredas, säger Jimmy Argården.

– Röken från metall- och aluminiumdammet är extremt giftig och det kommer att ta många timmar innan man kan gå in i lokalerna igen, fortsätter han.

Rökskador

Ytterligare två personer har förts till sjukhus efter att ha rökskadats. Fyra personer har andats in röken, men behöver inte transport till sjukhuset.

– Det som pågår nu är att röken ventileras, men det finns ingen explosionsrisk, säger Anders Bryngelsson till SVT Nyheter.

Enligt Frida Ryberg är brandkåren fortfarande på plats för att evakuera röken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.