Tungt beväpnade poliser i Bagarmossen efter skottlossningen. Foto: Foto: Janne Åkesson/SWEPIX

Jagade varandra med vapen i Bagarmossen – flera skadade

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer har skadats i en skottlossning i Bagarmossen i Stockholm. Enligt polisen har flera personer jagat varandra genom området – flera skott ska ha avlossats. Totalt sju personer greps under natten, och under torsdagen satt fem personer frihetsberövade – misstänkta för mordförsök och grov misshandel.

Larmet kom till polisen klockan 23.12 på onsdagskvällen. Ett stort antal personer i olika delar av Bagarmossen hade då hört av sig till polisen om skottlossning.

Tre skadade

När polisen kom till platsen fann de först två skadade personer. Men enligt de uppgifter de hade fått hade det skjutits på flera platser – och kort senare fann polisen ytterligare en skadad person. Två av dem har skottskador. Den tredje är kraftigt misshandlad.

– Det är fortfarande rörigt och vi vet inte om det ligger fler skadade någonstans så vi får söka i området, sade Mikael Pettersson, RLC-befäl hos polisen i region Stockholm till SVT strax efter midnatt.

De två personerna med skottskador ska, enligt polisen, ha skjutits i benen. Den misshandlade mannen ska, enligt de första uppgifterna från polisen, vara allvarligt skadad. Några rapporter från sjukhuset har ännu inte kommit under natten.

Jagade varandra

Enligt polisen har männen sannolikt jagat varandra genom området till fots samtidigt som de har skjutit.

– Det verkade som att man hade sprungit igenom centrum, så man har funnits på olika ställen, säger Mikael Pettersson, RLC-befäl hos polisen i region Stockholm.

Han fortsätter:

– Det verkar som att det är två olika grupperingar som har haft något otalt med varandra.

Vittnen: Flydde i bilar

Flera personer har flytt från platsen till fots och i bilar, enligt vittnesuppgifter till polisen. Alltifrån fyra till tio personer kan ha varit inblandade, enligt vittnena. Polisen spärrade runt midnatt av ett stort område i Bagarmossen. Både helikopter och polishundar deltog i sökandet efter både fler skadade och gärningsmän.

– Polishelikoptern håller på att snurra här och det är alla möjliga poliser som jagar. Det är piketer och det är bussar. Det är väldig aktivitet på platsen, sade Janne Åkesson, frilansfotograf på platsen, strax efter klockan ett på natten.

Sju gripna

Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord. Även de tre skadade personerna är misstänkta.

– Samtliga tre är naturligtvis målsägare men de är också misstänkta för brott. De är gripna och förda till sjukhus, säger Mikael Pettersson.

Senare under natten övergick letandet till att fokusera på enbart på flera gärningsmän. Vid fyratiden uppdaterade polisen sin hemsida med uppgiften att totalt sju personer har gripits.

Fem personer frihetsberövade

Under natten har polisens tekniker undersökt området. Vid sextiden på morgonen var undersökningen klar, och avspärrningarna hävda.

Under torsdagen ändrades brottsrubriceringen, och polisen har inlett en förundersökning om mordförsök och grov misshandel. Fem personer sitter frihetsberövade. Polisen ville under torsdagen inte kommentera skadeläget för de skadade personerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.