Foto: Fredrik Persson/TT

Flexibla nattstopp i busstrafiken ska göra SL-trafiken tryggare

Uppdaterad
Publicerad

I höst startar en testperiod för flexibla nattstopp i busstrafiken. Passagerare i Stockholms lokaltrafik ska kunna begära att busschauffören stannar på en plats längs linjen om den känns tryggare än busstationerna.

Idén går ut på att en ensam resenär kan begära att bli avsläppt mellan två hållplatser genom framdörrarna. Målbilden är att resan blir tryggare genom att vägen hem blir kortare och att ingen annan på bussen släpps av samtidigt.

– Vi har i grund och botten en trygg kollektivtrafik, men många människor, särskilt kvinnor, känner sig otrygga när de rör sig ute om nätterna – främst till och från kollektivtrafiken och i sitt bostadsområde, där otryggheten också ökar. Nu tar vi nästa steg för att öka tryggheten, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M).

Nattbusslinje 396 kan bli aktuell

Exakt var, när och hur flexibla nattstopp ska införas är inte bestämt än men nattbusslinje 396 mellan Bromma och Stenhamra pekas ut som en potentiell teststräcka. Det är är sträcka med glesbygd och det är relativt glest mellan hållplatserna.

Nu utreds hur en trafiksäkring ska ske i samband med att bussen stannar längs vägen, utan någon vanlig busshållsplats. Målet är att pilotverksamhet ska starta under hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.