Ställningen med två basketkorgar som föll över flickan Foto: Förundersökningsprotokoll

Flicka skadades av fallande basketkorg – skolbolag måste betala halv miljon

Uppdaterad
Publicerad

När tonårsflickan skulle visa hur man ”dunkar” i basket, föll den närmare 200 kilo tunga ställningen över henne. Nu döms det kommunala fastighetsbolaget SISAB, som hade ansvar för underhåll av skolgården, att betala en företagsbot på 500 000 kronor. Skolbolaget ska också betala närmare 60 000 kronor i skadestånd till flickan.

Det var i oktober 2016 som den då 13-åriga flickan fick en basketkorg över sig på en skolgård i Bromma. Hon skadades allvarligt och fördes med ambulans till sjukhus med omfattande skador i ansiktet. Flickan åtdrog sig ansiktsfrakturer på bland annat näsa, okben, överkäke och ytterligare skador på skallbasen.

Tidsfråga innan olycka skulle ske

Solna tingsrätt skriver i sin dom att SISAB inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att förebygga händelsen. Den aktuella basketstolpen hade tidigare vikt sig vid minst ett tillfälle, och då också flyttats bort från skolgården. Stolpen kom dock tillbaka när den hade svetsats vid foten.

En tidigare skolanställd har berättat i förhör att han tror att svetsningen kan ha försvagat stolpen och gjort att det blivit en utmattning i materialet.

Stolpen hade lagats vid tidigare tillfällen Foto: Förundersökningsprotokollet

Ett annat vittne, som är sakkunnig i frågor om svetsteknologi, har uppgett i förhör att de som haft i uppdrag att utföra besiktningarna av basketkorgarna, inte kan ha förstått sig på korrosion. Gravrosten på ställningen visade att det bara var en tidsfråga innan en olycka skulle ske.

SISAB: Alla basketkorgar inventerades efter olyckan

– Efter olyckan gjorde vi en besiktning av våra samtliga 492 basketkorgar, av dessa valde vi att ta bort fyra stycken för vidare undersökning. Dessa fyra hade tidigare lagats med svetsning, säger Thomas Pella Bergsell, pressansvarig på SISAB, Skolfastigheter i Stockholm AB.

En halv miljon i böter

Åklagaren yrkade att SISAB skulle betala 800 000 kronor i företagsbot, men tingsrätten väljer alltså att sänka boten till 500 000 kronor. Flickan ska dessutom få ersättning på närmare 60 000 kronor för psykiskt lidande.

– Vi inventerar en gång per år, nu får vi titta på om domen pekar mot att vi måste göra ännu mer. Vi beställer besiktningarna av en oberoende besiktningsman, det vi har gjort är att vara mer tydliga med hur de ska utföra besiktningen, säger Thomas Pella Bergsell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.