Hör kammaråklagare Henrik Stiernblad berätta i videon. Foto: SVT

Basketkorg välte på skolgård – tonårsflicka skadades svårt

Uppdaterad
Publicerad

En 13-årig flicka skadades svårt i ansiktet och på skallbasen efter att en basketkorg föll över henne på Olovslundsskolan i Bromma för tre år sen. Nu riskerar det kommunala bolaget SISAB, som hade ansvar för underhåll av skolgården, en företagsbot på 800.000 kronor.

Det var i samband med basketspel som den då 13-åriga flickan fick basketställningen över sig efter att ha utfört en dunk i korgen. Konsekvenserna blev omfattande. Flickan åtdrog sig ansiktsfrakturer på bland annat näsa, okben, överkäke och ytterligare skador på skallbasen.

Basketställningar har rasat tidigare

Åklagaren anser att personal inom det kommunala bolaget Skolfastigheter i Stockholms Aktiebolag, SISAB, som har ansvar för skolgården inte vidtagit tillräckligt åtgärder för att förebygga händelsen.

Enligt åklagaren har SISAB haft information om att de två basketställningarna vikt sig vid åtminstone tre tillfällen innan och sedan reparerats vid fundamentet. Han yrkar att det kommunala bolaget ska få en företagsbot på 800.000 kronor.
– Jag valde att gå på företaget då de inte tagit sitt ansvar i sin organisationsstruktur om hur de jobbar med säkerhet, säger kammaråklagare Henrik Stiernblad.

SVT har varit i kontakt med SISAB:s vd, juridiska ombud och flickans målsägarbiträde. Ingen vill ställa upp i intervju innan rättegången som inleds i Solna tingsrätt idag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.