Politiker hoppas att en bättre skolmiljö ska få eleverna att stanna i skolan.

Arkitekter ska få elever att stanna i Rinkeby

Uppdaterad
Publicerad

Eleverna som går ut sjätteklass i Rinkeby byter allt för ofta skola till andra områden i Stockholm. Nu vill Stockholms stad få slut på den trenden. Arkitekter ska lyfta skolmiljön.

Rinkeby ska bli en attraktiv skolstad. För att nå det målet så utlyser SISAB, Skolfastigheter i Stockholm AB, en arkitekttävling där vinnaren ska lyfta skolmiljön.

– Idag har vi en skolsituation där många ungdomar pendlar ut från Rinkeby. I F-6 klasserna har vi högt förtroende, men på högstadiet så försvinner eleverna i hög grad till andra stadsdelar. Det är en förlust för hela Rinkeby, säger Olle Burell (S), skolborgarråd i Stockholms stad.

Ska få Rinkebyeleverna att stanna

Målet med tävlingen är att få in bidrag som gör att området blir attraktivt och lockar skolbarn att gå klart hela sin grundskoleutbildning nära hemmet.

– Jämför man med Enbackskolan i Tensta som är en F-9 skola, så går eleverna kvar i högre utsträckning. Så är det inte i Rinkeby där högstadiet ligger separat.

Han fortsätter:

– Rinkebyskolan är byggd för 700 högstadieelever, men där går det bara 145 elever. Det tappet vill vi förhindra.

Möjlighet till F-9

Platserna för tävlingen blir Rinkeby parkområde, Askebyskolan, Rinkebyskolan, förskolan Bergsgården och Bredbyskolan samt Kvarnbyskolan och Knutbyskolan. Arkitekternas uppgift blir att satsa på nuvarande lokaler, men även komma med förslag på nya.

– Vi vill få en möjlighet till att ha en F-9 skola i Rinkeby istället för att byta efter skolan, säger Olle Burell (S).

Men skolborgarrådet vill inte spekulera om en eventuell F-9 skola i Rinkeby skulle påverka Rinkebyskolan negativt.

– Det kan ju vara något förslag som visar på hur bra sätt Rinkebyskolan kan fyllas med elever, säger han.

Inom kort ska tävlingen utlysas och före sommararen 2018 ska det vinnande bidraget presenteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.