Tensta gymnasium står tomt i väntan på renovering. Foto: Moa Ferm/SVT

Beskedet: Det blir inget ”Campus Tensta”

Publicerad

Sedan de sista studenterna sprang ut ur Ross Tensta gymnasium 2016 har det spekulerats i vad som ska hända med lokalerna i Tensta. Nu meddelar Stockholms stads utbildningsdirektör, Lena Holmdahl, att planerna på ett nytt utbildningscentrum i Tensta lagts på is.

Utbildningsförvaltningen har nu kommit fram till att ett utbildningscampus inte längre är aktuellt i Tensta, något som StockholmDirekt var först med att rapportera om.

– Det är en ganska stor fastighet och det kommer inte fungera ekonomiskt, säger Lena Holmdahl, utbildningsdirektör i Stockholms stad.

I februari 2016 kom beskedet att Ross Tensta gymnasium skulle läggas ned i sin dåvarande form. En kombination av bråkig skolmiljö, få sökande och en kommande renovering av byggnaden sades ligga bakom nedläggningen.

Skolinspektionen riktade svidande kritik mot skolan och beskrev miljön som kaosartad. Tanken var hela tiden att skolan skulle öppna igen, med ett nytt koncept. Under ett tag bedrevs språkintroduktion i Tensta gymnasiums lokaler men de flyttade ut när renoveringen skulle starta.

Lena Holmdahl är utbildningsdirektör i Stockholms stad. Foto: Utbildningsförvaltningen, Stockholms stad.

”Många vill göra spännande saker”

Planerna från både förvaltning och politiskt håll har varit stora. Dåvarande gymnasiechefen pratade om ett helt nytt utbildningscentrum där högskoleutbildningar från Stockholms universitet och KTH skulle erbjudas.

– Vi har haft diskussioner med flera högskolor och universitet och många vill vara med men det förutsätter ju att totalkostnaderna täcks. Många vill göra spännande saker i den här miljön men ekonomin har inte gått ihop, säger Lena Holmdahl.

Nu står det alltså klart att planerna inte längre är aktuella och lokalerna i Tensta, som tidigare huserat 800 gymnasieelever, fortsätter att stå tomma tills vidare.

Vad som händer med lokalerna är nu upp till stadens fastighetsbolag SISAB.

– Det pågår fortfarande en diskussion om hur byggnaden ska nyttjas. Staden försöker se över alla möjligheter för att fastigheten inte ska stå tom, säger Lena Holmdahl, utbildningsdirektör i Stockholms stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.