Hör Linda Holmkvist Borgsved berätta hur hennes arbete påverkas av att skjutningarna ökar och antalet dödsoffer blir allt fler. Foto: Oskar Brusén/SVT

Hon är länken mellan mordutredare och anhöriga

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige finns ett 40-tal specialutbildade poliser som fokuserar på att få bra kontakt med anhöriga till brottsoffer. Inte minst i fall kopplade till gängkonflikter. En av dem är Linda Holmkvist Borgsved.

Tystnadskultur och rädsla för att vittna lyfts ofta som möjliga orsaker till att polisen inte lyckas lösa mord kopplade till gängkriminalitet. Att vinna anhörigas förtroende kan vara avgörande för att få information som leder utredningen framåt.

Tystnadskultur vs. förundersökningssekretess

En som arbetar för att öka tilltron är polisassistent Linda Holmkvist Borgsved. Hennes roll är att hålla familjerna uppdaterade i fallet, svara på anhörigas frågor och samla information ifrån offrets närmaste krets.

Men samtidigt som tystnadskultur råder på de anhörigas sida så råder stark förundersökningssekretess på rättsväsendets. Den information som familjerna ofta vill ha, som ifall någon har gripits, kan Linda Holmkvist Borgsved inte alltid lämna ut.

Är med fram till avslut

Lindas första kontakt med familjen sker normalt det närmsta dygnet efter att ett mord har begåtts. Sedan fortsätter kontakten fram tills avslut och det kan antingen kan vara när åtal väcks eller när åklagaren beslutar att lägga utredningen åt sidan.

Family Liaison Officer

  • Det finns ett 40-tal FLO-utbildade poliser i Sverige, fördelade på samtliga polisregioner. De flesta finns i Stockholm.
  • FLO-utredarna har utbildats inom ramen för ett pilotprojekt som startade i region Stockholm 2017.
  • Våren 2020 permanentades projektet och nu är FLO en del av polisens utredningsmetod som alla regioner ska arbeta enligt.
  • Polisen kan inte ge exakt statistik över antal ärenden men FLO nyttjas just nu i alla regioner.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.