Personer står och köar i terminal 5 på Arlanda. Omfattande störningar drabbade svensk flygtrafik på lördagen. Foto: TT

Flygtrafiken på Arlanda stoppades efter haveri i operativsystemet

Uppdaterad
Publicerad

Flygtrafiken till och från Arlanda stoppades efter ett datorhaveri på lördagseftermiddagen. Det tekniska felet var under kvällen åtgärdat men resenärerna drabbades av förseningar fram till midnatt.
– Totalt har cirka 250 flyg drabbats, säger Roger Li på Luftfartsverkets pressjour.

Ett tekniskt problem med trafikledningssystemet påverkade all flygtrafik i luftrummet från Jönköping och norrut. 

Strax före klockan 18 kunde delar av flygtrafiken släppas på igen och senare under kvällen meddelade Luftfartsverket, LFV, att det tekniska problemet var löst – men med krafiga förseningar som följd. 

– Totalt sett har detta orsakat en till två timmars förseningar för flygen och det kommer vara fortsatta förseningar till åtminstone midnatt, sa Roger Li på LFV:s pressjour då.

Först under söndagen beräknas trafiken vara tillbaka i normaldrift.

250 flyg drabbades

Flygtrafiken, som till en början stoppades helt, orsakades av ett datorproblem vid Arlanda flygplats, varifrån trafikledningen sker. Totalt drabbade cirka 250 flygningar.

– Det har en påverkan på trafiken som gör att det är fördröjningar. Trafiken står inte helt stilla men det är begränsad trafik, sa Fredrik Elgh vid Swedavias pressjour.

Felet upptäcktes 16.12 under lördagen vilket orsakade störningar i form av inställda avgångar och förseningar till och från Arlanda.

Misstänkt mjukvarufel

Tidigare i veckan uppgraderades Luftfartsverkets system för flygtrafikledning.

– Det finns misstankar om att det kan ha att göra med en nyinstallerad release av mjukvaran, men det är inte helt klart i nuläget, säger Roger Li på LFV:s pressjour.

Swedavia uppmanar resenärerna att hålla sig uppdaterade via Swedavias hemsida eller följa anvisningarna på tavlorna på Arlanda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.