Flyktingstopp trots tvingande lag

Uppdaterad
Publicerad

Trots att den nya lagen tvingar varje kommun att ta emot ett visst antal flyktingar så sätter Ekerö kommun stopp för sitt flyktingmottagande från och med den första november. Skälet uppges vara bostadsbrist.

Ekerö kommun går nu längre än någon annan kommun i landet tidigare gjort i fråga om flyktingmottagande. De beslutar nu om ett totalt stopp i mottagandet av nyanlända trots att den nya bosättningslagen är skyldiga att ta emot de nyanlända de tilldelats.

– En tvingande lag ger oss inte bättre förutsättningar att ta emot de som kommer hit, och det är det som är problemet. Vi har inte sett några som helst förändringar i lagstiftningen eller någon hjälp av regeringen, säger Adam Reuterskiöld (M), kommunstyrelsens ordförande i Ekerö.

Flyktingstopp i Stockholm

– Vi kommer att vara tvungna att säga: ”Nej, vi klarar inte av det här”. Det är naturligtvis så att den här lagen ställer det på sin spets, fortsätter Adam Reuterskiöld (M).

Ingen överraskning

Beslutet borde inte komma som en blixt från en klar himmel. I höstas skickade 23 moderata kommunalråd ett brev till regeringen och varnade för att mottagandet inte går att genomföra på grund av bostadsbristen.

– En viktig del av integration är en bra bostad, men nu har vi inga bostäder kvar så alternativet för oss nu är gymnastiksalar eller andra verksamhetslokaler, konstaterar Adam Reuterskiöld (M), kommunstyrelsens ordförande.

”Provocerande”

Regeringens förre flyktingsamordnare Lars Stjernkvist (S) är mycket oroad över Ekerös beslut.

– När en av de rikaste kommunerna med bäst arbetsmarknad, och som dessutom tar emot ett betydligt mindre antal jämfört med genomsnittet, säger till övriga landet ”Ni måste göra mer... vi i klarar inte mer”. Det är klart att det är provocerande, säger Lars Stjernkvist (S).

Det var i mars i år som den nya lagen trädde i kraft. Enligt den ska varje kommun ta emot det antal nyanlända som länsstyrelsen inom varje län ålägger dem. För Ekerö gäller det 104 personer och 153 personer nästa år. Men från och med november i år söger altså Ekerö stopp.

Välmående kommun

– Jag tycker att det är tragiskt. Om en välmående kommun som Ekerö inte klarar av  att ta emot 100 stycken nyanlända på ett år, vem ska då klara av det? frågar sig Hanna Svensson (S), oppositionsråd Ekerö kommun.

– Det är synd att vi tar det här beslutet, jag tycker vi ska ta vårt ansvar som vi äntligen säger att vi ska göra, säger oppositionsrådet Hanna Svensson (S).

Vad som händer om en kommun bryter mot bosättningslagen är oklart. I lagen står inget om några sanktioner.

Det här är bosättningslagen

Sedan den 1 mars i år är alla kommuner skyldiga att ta emot nyanlända för bosättning.

Hur många nyanlända varje kommun ska ta emot beror på kommunens storlek, hur arbetsmarknaden ser ut, det sammantagna mottagandet av nyanlända och ensamkommande barn samt hur många asylsökande som redan vistas i kommunen.

Bosättningslagen omfattar nyanlända som har beviljats uppehållstillstånd som flyktingar eller annan skyddsbehövande samt anhöriga till dessa personer. Anvisningar till kommunerna omfattar nyanlända som vistas i anläggningsboenden och kvotflyktingar.

Det har inte införts några sanktioner kopplade till den nya lagen.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingstopp i Stockholm

Mer i ämnet