Foto: SVT

Vändningen: ”Nacka klarar visst flyktingmottagningen”

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna och Liberalerna i Nacka menar att man inte alls sagt nej till flyktingmottagandet, trots Moderaternas uttalande igår.

Under onsdagen sa Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande, att Nacka nu måste säga stopp till att ta emot fler flyktingar eftersom det inte finns några lediga bostäder. Men idag får han mothugg från sina allianskollegor.

I ett öppet brev skriver nämligen Kristdemokraterna och Liberalerna i Nacka att det inte alls rör sig om något stopp i mottagandet.

Flyktingstopp i Stockholm

– Vi kom överens inom alliansen om att skriva ett brev till regeringen där vi skrev om vilka problem vi hade med att få fram bostäder för att vi ville uppmärksamma regeringen. Men det har aldrig handlat om ett stopp som i de andra kommunerna (Ekerö och Täby) och det finns inte heller något sådant beslut i Nacka, säger Jan-Eric Jansson (Kd), kommunalråd, till SVT Nyheter.

”Alla ska hjälpas år”

Vad Kd och L menat genom att skriva under brevet var att Nacka kommun behöver ett kortare anstånd för att klara av att ta emot sin kvot för 2016.

Under gårdagen avviserade också regeringen en tillfällig lättnad för kommunerna under 2016 för att underlätta flyktingmottagandet. Och med det beskedet menar Jan-Eric Jansson (Kd) att Nacka kommer att hinna med.

– Vi kommer att klara av mottagandet i Nacka med de nya beskeden som kom igår, säger han och fortsätter påpeka att det aldrig funnits en tanke på att säga stopp:

Läs också: Nacka säger nej till flyktingmottagande

– Då hade vi inte skrivit brevet. Vi ville påtala svårigheterna som finns men vi har inte haft några intentioner att bryta mot någon lag eller överenskommelse.

Hur viktigt var det att markera det?

– Jag tycker det är viktigt. Det överensstämmer med de värderingar vi har. Vi ska hjälpas åt med mottagandet av flyktingar. Man ska visa solidaritet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingstopp i Stockholm

Mer i ämnet