Hyreslägenheter i Rinkeby. Foto: TT

FN-experter varnar för fastighetsbolag

Publicerad

Det amerikanska riskkapitalistbolaget Blackstone äger 66 procent av fastighetsbolaget Hembla, som tidigare hette D Carnegie. Nu varnar två experter inom mänsliga rättigheter och bostadsfrågor för riskkapitalistbolagets affärsmetoder, det skriver Hem & Hyra.

Experterna menar att bolaget köper upp fastighetsbestånd i utsatta områden för att renovera och sedan chockhöja hyrorna. Hyreshöjningarna kan i sin tur leda till att människor inte har råd att bo kvar, och måste lämna sina hem. I ett brev till utrikesminister Margot Wallström (S) uttrycker experterna sin oro över riskkapitalistbolaget.

Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen, säger till Hem & Hyra att det är ovanligt att representanter för FN vänder sig till regeringen med kritik mot ett fastighetsbolag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.